Στρούζα Στεφανία

Το 2020 παρουσίασε το έργο της στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης στην Κροατία. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα, ενω παράλληλα έχει ξεκινήσει την διδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αρχικά σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Edinburgh College of Art το 2010 και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης το 2015.

Η καλλιτεχνική πρακτική της διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες. Ζωντανεύει τις ιδέες αυτές μέσα από γλυπτικά έργα και εγκαταστάσεις. Η μέθοδος εργασίας της στηρίζεται κυρίως σε διαδικασίες αφαίρεσης όπου εξετάζει το πώς οι ιστορικά συγκεκριμένες μορφές -όπως παλαιοί χάρτες ή αρχαιολογικά θραύσματα- δύναται να εκφράσουν ιδέες πολιτισμικής ανταλλαγής. Κατά την διαδικασία αυτή, συχνά συνδυάζει παραδοσιακά γλυπτικά υλικά όπως τσιμέντο, μάρμαρο και αλουμίνιο μαζί με υφάσματα, δέρμα, πλαστικές σακούλες, κοχύλια και φυτά, για να δημιουργήσει έργα που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες του σώματος, της ιστορίας και της γεωγραφίας.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως στην Pinta Miami 2018, στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στην a.antonopoulou.art, Ελλάδα (ατομική) στο Wiener Art Foundation, Αυστρία (ατομική), στην Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (ατομική), στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, Ελλάδα (ατομική), στο BOZAR, Βέλγιο, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελλάδα. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών όπως: στο Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey (2019) και στο CCA Andratx (2020). Το 2019 συμμετείχε στην έκθεση The Palace at 4 a.m. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου μετά από ανάθεση του Οργανισμού ΝΕΟΝ και το 2020 παρουσίασε το έργο της στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης στην Κροατία.