Αρκαδιανός Διονύσης - Γιαννούλης Μαρίνος

Σε μια ύψιστη διάκριση έφτασαν οι Διονύσης Αρκαδιανός και Μαρίνος Γιαννούλης, αφού βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, για τη μελέτη λαογραφικού - μουσικολογικού περιεχομένου για το βιβλίο τους «Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου. Λαογραφική έρευνα» (Αθήνα, 2018). Πρόκειται για μια ύψιστη τιμή για το νησί μας και τους δυο Ζακυνθινούς που έκαναν εξαιρετική δουλειά μαζί με τον μουσικό Ανδρέα Σταμίρη, την Ντιάνα Χαϊκάλη-Χειμαριού και τον Σπυρο Καρυδάκη στην επιμέλεια έκδοσης και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη στην επιστημονική επιμέλεια. Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγεία του Γιώργου Θεοδόση.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011 όταν με μια βιντεοκάμερα, ένα μαγνητόφωνο και ένα σημειωματάριο, ο Διονύσης Αρκαδιανός και ο Μαρίνος Γιαννούλης άρχισαν το δικό τους «ταξίδι» στα χωριά της Ζακύνθου. Ένα ταξίδι χωρίς απόλυτο προορισμό, αλλά με διαδρομή σε μνήμες και θύμησες δίχως τελειωμό, το οποίο μας οδήγησε στο απέραντο πέλαγος του μουσικού φάσματος του νησιού μας.

Έτσι, λοιπόν, περιπλανήθηκαν αναζητώντας τη λησμονημένη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μας, σε γραφικές γειτονιές, από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, βιώνοντας όμορφες εικόνες που θα μείνουν παντοτινά χαραγμένες στη μνήμη και την ψυχή μας. Γνώρισαν υπέροχους και αγνούς ανθρώπους, που τους μύησαν σε έναν συναρπαστικό κόσμο, με τις υπέροχες φωνές τους όταν τραγουδούσαν, την ανεπιτήδευτη χάρη όταν χόρευαν και το απύθμενο πάθος με το οποίο έπαιζαν μουσική. Ανακαλύψαν άγνωστες ιστορίες για χορούς και τραγούδια και, νοητά, το ταξίδι πίσω στο χρόνο ζωντάνευε, καθώς απλά κοίταζαν αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια.